Nederland viert Bevrijdingsdag • Grijpt PSV de titel?

Edward De Groot

NOS Nieuws

Goedemorgen! Nederland viert vandaag Bevrijdingsdag en de kans is groot dat PSV de 25ste landstitel in de clubgeschiedenis grijpt.

Eerst het weer: in de ochtend valt er nog wat regen in het noorden. Daarna blijft het in het hele land zo goed als droog, waarbij er ook veel ruimte is voor de zon. Het wordt zo’n 14 tot 17 graden.

Weerplaat van zondag 5/5

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nederland viert vandaag Bevrijdingsdag. Op tal van plekken in het land worden festivals georganiseerd en er zijn vier ambassadeurs van de vrijheid aangewezen die van festival naar festival trekken: Claude, Flemming, Wende en de Haagse band Son Mieux.
  • De kans is aanzienlijk dat PSV kampioen wordt. De Eindhovenaren, die dit seizoen nog maar een keer verloren, hebben thuis aan gelijkspel tegen Sparta voldoende voor de 25ste landstitel in de clubhistorie. De wedstrijd begint om 12.15 uur.
  • In Malmö wordt de Songfestivalweek afgetrapt met een evenement op een turquoise loper. Op die loper kan de pers dan vragen stellen aan de artiesten. De Nederlandse inzending Joost Klein treedt met zijn Europapa komende donderdag op, in de tweede halve finale.
  • Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw afgesloten met het 5 mei-concert in Amsterdam. Het is de dertigste editie en wordt gepresenteerd door zangeres Karsu en radiopresentator Frits Spits.

Wat heb je gemist?

In het zuiden van Brazilië is het dodental als gevolg van hevige regenval en overstromingen opgelopen tot 55. Bijna 70.000 mensen hebben vanwege het noodweer hun huis verlaten en meer dan een miljoen huishoudens zitten zonder schoon drinkwater.

De watersnood in de deelstaat Rio Grande do Sul is ontstaan door aanhoudende regenval. Wegen en bruggen zijn weggespoeld door het water en het vliegverkeer van en naar de stad Porto Alegre is voorlopig stilgelegd. Ondertussen maken de Braziliaanse autoriteiten zich zorgen over mogelijke dambreuken. Een deel van de dam van een waterkrachtcentrale heeft het begeven en ook een andere dam bij de stad Bento Gonçalves dreigt in te storten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op vliegveld Teuge wordt al jaren gewerkt aan elektrisch vliegen. Het resultaat: een vliegtuigje met plek voor twee personen, die ruim 100 kilometer kan vliegen zonder uitstoot. We vlogen een rondje mee:

We vlogen een rondje mee met een elektrisch vliegtuig

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer