Het 12-stappen programma als pad naar je herstel

Edward De Groot

Het 12 stappen programma bij een verslaving inzetten (in plaats van een klinische behandeling) is een bekende methode die wereldwijd wordt gebruikt door mensen om van hun verslaving af te komen. Het heeft zijn wortels in het programma van de Amerikaanse organisatie Anonieme Alcoholisten (AA), dat opgericht werd in 1935. Het is min of meer ontstaan en verder ontwikkeld binnen de anonimiteit van zelfhulpgroepen. Hierin helpen mensen die een verslaving hebben elkaar om deze verslaving te bedwingen en zodoende weer een goed leven te kunnen leiden. Dit, zonder dat hier verder verslavende middelen bij nodig zijn.

Wat houdt het 12-stappen programma precies in?

Laten we om te beginnen even uitleggen wat het 12-stappen programma precies is. Het is een programma dat is gebaseerd op een reeks principes en acties. Deze zijn gericht op persoonlijke groei, spirituele ontwikkeling en het weerstaan van verleidingen. De stappen in het programma helpen iemand een verslaving te accepteren, verantwoordelijkheid te nemen voor het gedrag en te streven naar herstel. De stappen zijn als volgt:

 1. Erkennen dat je een probleem hebt
 2. Toegeven dat je hulp nodig hebt om van dit probleem af te komen
 3. De hulp die je geboden krijgt aanvaarden
 4. De balans opmaken van je eigen leven
 5. Bekennen tegenover anderen dat je misstappen hebt gemaakt
 6. Een analyse van jezelf maken en zo ontdekken wat je zwaktes en tekortkomingen zijn
 7. Werken aan de zwaktes en tekortkomingen die je ontdekt hebt
 8. Een lijst maken van alle mensen aan wie je schade hebt berokkend
 9. Contact zoeken met deze mensen en het weer proberen goed te maken
 10. Je aanleren dat je in de toekomst kritisch naar jezelf kijkt en daarbij meteen erkennen als je een fout maakt
 11. Door middel van meditatie of gebed rust vinden in je leven
 12. Met jouw ervaringen anderen helpen

Waarom werkt het 12-stappen programma zo goed?

Bij een verslaving het 12 stappen programma inzetten is een zeer succesvol model. Een van de grootste voordelen hiervan is dat het een holistische benadering is, waarbij je niet alleen leert te stoppen met je verslaving, maar waarbij je meteen ook de onderliggende oorzaken aanpakt. Hierdoor zorg je er niet alleen voor dat je jezelf beter gaat voelen, maar zorg je er ook voor dat je dat gevoel blijft houden. Het is zelfs mogelijk om bij dit programma echt een transformatie door te maken. Dit doe je onder andere door zelfreflectie, delen van ervaring met andere deelnemers en verantwoordelijkheid nemen voor je daden. Het feit dat je dit allemaal in een groep doet, met mensen die weten wat je doormaakt omdat ze dat zelf ook zo meemaken, zorgt voor een echt gevoel van verbinding. Aangezien mensen die verslaafd zijn zich vaak geïsoleerd voelen, kan dit een enorme steun zijn.

Tegelijk leren mensen ook een nieuwe manier van leven aan. Je leert je zwakheden onder ogen te komen, maar gaat ook inzien waar je wel sterk in bent. Tevens kan je een diepere, spirituele band ontwikkelen, maar daar zitten verder geen verplichtingen aan vast.

Wil jij het 12-stappen programma gaan volgen?

In Nederland is het ook mogelijk om het 12-stappen programma te volgen. Recovery MHC is een GGZ-instelling die het mogelijk maakt om met deze methode aan de slag te gaan om van een verslaving af te komen. De meeste zorgverzekeraars in Nederland vergoeden de diensten van Recovery MHC volledig, waarbij je ook niet bang hoeft te zijn voor een eigen bijdrage. Bij deze kliniek kan je aan de slag gaan om van je verslaving af te komen. De programma’s die hier aangeboden worden geven je een combinatie van zelfreflectie, gemeenschapsondersteuning en spirituele groei. Dit combineert tot een programma dat jou kan helpen van je verslaving af te komen.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer