In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws••Aangepast
In Eindhoven dreigt een gasleiding in de buurt van de High Tech Campus te barsten. Uit voorzorg is een gebied van 200 meter rond de leiding afgezet en er zijn meerdere wegen afgesloten, waaronder de A2 tussen Eindhoven en Maastricht. Ook is er een NL-Alert verstuurd.
Vanwege de afsluitingen is er rondom Eindhoven forse verkeershinder. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om de omgeving als het kan te vermijden. De wegbeheerder denkt nog na over mogelijke omleidingsroutes.
“Daarvoor overleggen we ook met Antwerpen. Het gaat over een klein stukje snelweg, maar de impact is heel groot. Omreisroutes zijn fors. We kijken nog hoe we dit aanvliegen”, aldus een woordvoerder.
De gasleiding ligt ter hoogte van de Laarstraat. Volgens Omroep Brabant gaat het om een 30 centimeter dikke hogedrukleiding. De grond onder die leiding is verzakt, mogelijk door een lekkage. Een deel van de buis heeft daardoor geen ondersteuning meer en buigt door.
Voorzorgsmaatregelen
De veiligheidsregio benadrukt dat er op dit moment geen sprake is van een gaslek. Maar omdat het potentiële gevaar groot zou zijn, zijn er meerdere voorzorgsmaatregelen getroffen.
Omwonenden is via NL-Alert gevraagd om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Daarnaast wordt de A2 volgens Omroep Brabant geblokkeerd door auto’s van de politie en Rijkswaterstaat omdat er niet gewacht kan worden op de gebruikelijke middelen om de snelweg af te zetten. De provinciale weg N2 is afgesloten tussen knooppunt Leenderheide en De Hogt.
In de omgeving worden ook andere voorzorgsmaatregelen getroffen voor als het misgaat. Zo is een golfclub in de buurt ontruimd en zijn omliggende gebouwen op de hoogte gebracht zodat mensen zich op een eventuele evacuatie kunnen voorbereiden.
Werkzaamheden en files
De leiding verzakte vandaag tijdens werkzaamheden. “Wij hebben daar in verband met werkzaamheden een tijdelijke pompinstallatie staan. Onder die installatie is zand weggespoeld en zo is de gasleiding bloot komen te liggen”, zegt een woordvoerder van waterschap de Dommel. “Wij gaan de installatie ontmantelen, zodat het zand weer aangevuld kan worden.”