Conservatieve regeringspartij Kroatië blijft grootste, wel zetelverlies

Edward De Groot

Partijleider Plenkovic van de conservatieve partij HDZ

NOS Nieuws

In Kroatië zijn de parlementsverkiezingen gewonnen door de conservatieve regeringspartij HDZ. Volgens de voorlopige uitslagen behaalt de partij 60 van de 151 zetels in het Kroatische parlement, niet genoeg om alleen te kunnen regeren. Bij de vorige verkiezingen behaalde de partij nog 66 zetels.

De op een na grootste partij, een alliantie van onder meer de sociaaldemocratische SDP en andere linkse en centrumpartijen onder leiding van president Milonovic, kwam uit op ruim veertig zetels. De rechts-nationalistische DP eindigt met dertien zetels op de derde plek.

De uitslag betekent een lastige regeringsvorming. Zo steunt de HDZ het geven van steun aan Oekraïne, maar is de oppositie tegen de steun. Partijleider Plenkovic van de HDZ positioneert zichzelf als prowesters en pro-Europees.

Zijn opponent van de SDP, Milanovic, heeft juist geregeld pro-Russische uitspraken gedaan en is tegen wapensteun aan Oekraïne. Volgens hem laat dat de oorlog alleen maar voortduren.

“Het parlement zal meer gefragmenteerd zijn en de coalitieonderhandelingen zullen veel langer duren”, zegt analist Mario Bikarski van een Brits adviesbureau tegen persbureau Reuters. “Een minderheidsregering, geleid door ofwel de HDZ of de SDP, zou nog instabieler zijn en het waarschijnlijk niet volhouden tot het einde.”

Corruptie

De stembusgang in Kroatië kende een tumultueuze aanloop. De HDZ leek onder leiding van Plenkovic in eerste instantie eenvoudig te kunnen winnen, maar president Milonovic meldde half maart plotseling dat hij de kandidaat zou worden voor de SDP. Hij beschuldigde Plenkovic en de HDZ van corruptie.

Het Kroatische hooggerechtshof oordeelde dat de president niet zomaar mee zou kunnen doen aan de verkiezingen en eerst zou moeten aftreden. Milonovic trok zich van die uitspraak niets aan. Hij zei enkel op te stappen als hij de verkiezingen zou winnen.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer