Zzp’ers en incassobureaus: een goede match?

Edward De Groot

Als het gaat om het innen van openstaande facturen, kunnen zzp’ers soms te maken krijgen met lastige situaties. Gelukkig zijn er incassobureaus die kunnen helpen bij het incasseren van betalingen. Maar is het inschakelen van een incassobureau echt een goede match voor zzp’ers? In dit artikel zullen we incassobureau inschakelen dieper ingaan op de relatie tussen zzp’ers en incassobureaus en ontdekken of dit inderdaad een goede combinatie is.

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het innen van openstaande vorderingen namens hun klanten. Ze nemen het proces van debiteurenbeheer over en proberen op professionele wijze betalingen te innen van personen of bedrijven die hun rekeningen niet hebben betaald.

Incassobureau inschakelen

Het inschakelen van een incassobureau kan voor zzp’ers voordelen hebben, zoals:

 • Professionele aanpak
 • Tijd- en kostenbesparing
 • Hogere kans op succesvolle inning

No cure no pay incasso

Veel incassobureaus werken op basis van ‘no cure no pay’, wat betekent dat ze alleen betaald worden als ze erin slagen om de openstaande vordering te innen. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor zzp’ers met beperkte financiële middelen.

Waarom kiezen zzp’ers voor een incassobureau?

Zzp’ers kiezen vaak voor het inschakelen van een incassobureau om verschillende redenen, waaronder:

 • Incasso inschakelen als particulier
 • Als zzp’er ben je ook een particulier persoon en kan het lastig zijn om zelf achter openstaande betalingen aan te gaan. Door een professioneel incassobureau in te schakelen, wordt dit proces uit handen genomen.

 • Incassobureau inschakelen zzp
 • Specifieke incassobureaus richten zich op de behoeften van zzp’ers, waardoor ze maatwerkoplossingen kunnen bieden die aansluiten bij de situatie van de zzp’er.

 • Kosten incassobureau
 • Hoewel er kosten verbonden zijn aan het inschakelen van een incassobureau, wegen de voordelen vaak op tegen deze kosten. Bovendien werken veel bureaus op basis van ‘no cure no pay’, waardoor er geen risico is verbonden aan de samenwerking.

  Hoe werkt de incasso procedure?

  De incasso procedure verloopt meestal in verschillende stappen:

 • Aanmaning
 • Het incassobureau stuurt eerst een aanmaning naar de debiteur om hen te herinneren aan de openstaande betaling.

 • Sommatiebrief
 • Als er geen reactie komt op de aanmaning, volgt er vaak een sommatiebrief waarin wordt gedreigd met verdere juridische stappen als er niet betaald wordt.

 • Juridische stappen
 • Als ook de sommatiebrief incassobedrijf geen resultaat oplevert, kan het incassobureau overgaan tot juridische stappen, zoals beslaglegging of gerechtelijke procedures.

  Veelgestelde vragen over Zzp’ers en incassobureaus

  1. Kan ik als particulier ook een incassobureau inschakelen?

  Ja, ook als particulier kun je gebruikmaken van de diensten van een incassobureau om openstaande vorderingen te innen.

  2. Wat zijn de kosten verbonden aan het inschakelen van een incassobureau?

  De kosten kunnen variëren per bureau en per situatie, maar veel bureaus werken op basis van ‘no cure no pay’, wat betekent dat je alleen betaalt als er daadwerkelijk geïncasseerd wordt.

  3. Hoe lang duurt gemiddeld de incasso procedure?

  De duur van de procedure kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bereidheid van de debiteur om te betalen en eventuele juridische stappen die genomen moeten worden.

  4. Kan ik zelf ook proberen om openstaande facturen te innen?

  Ja, je kunt zelf proberen om openstaande facturen te innen, maar dit kan tijdrovend en frustrerend zijn. Een professioneel incassobureau heeft vaak meer ervaring en expertise in dit proces.

  5. Wat gebeurt er als de debiteur niet wil betalen?

  Als de debiteur weigert te betalen, kan het incassobureau juridische stappen ondernemen om alsnog tot inning over te gaan.

  6. Is het inschakelen van een incassobureau altijd succesvol?

  Hoewel succes niet gegarandeerd is, hebben professionele incassobureaus vaak meer slagingskans dan wanneer je zelf achter openstaande betalingen aan gaat.

  Conclusie

  Voor zzp’ers kan het inschakelen van een gespecialiseerd incassobureau een goede match zijn wanneer zij te maken krijgen met moeilijkheden bij het innen van openstaande facturen. Met professionele hulp en expertise kunnen zij hun debiteurenbeheer effectiever uitbesteden en zich focussen op hun kernactiviteiten zonder zich zorgen te maken over wanbetalers. Zzp’ers doen er goed aan om zich te verdiepen in de mogelijkheden die verschillende incassobureaus bieden en zo de juiste match te vinden voor hun specifieke behoeften.

  Lees ook deze artikelen

  Ads - Before Footer