Voormalige crypto-baas Sam Bankman-Fried krijgt 25 jaar celstraf

Edward De Groot

Sam Bankman-Fried

NOS NieuwsAangepast

De rechtbank in New York heeft Sam Bankman-Fried, oprichter en eigenaar van de gevallen cryptobeurs FTX, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor fraude, samenzwering en witwassen. Een jury besloot in november al dat hij schuldig was.

De aanklagers hadden 40 tot 50 jaar cel geëist. Volgens de aanklagers is het “een van de grootste financiële fraudes in de Amerikaanse geschiedenis”.

‘Hij loog’

FTX was een platform waar gebruikers een cryptorekening konden openen en cryptomunten konden verhandelen. Sam Bankman-Fried (32) heeft op grote schaal gefraudeerd met de tegoeden van klanten die geld staken in crypto’s bij zijn FTX-beurs. De tegoeden gebruikte hij veelal niet voor crypto’s maar ‘leende’ hij uit aan zijn eigen investeringsfonds Alameda Research voor andere risicovolle investeringen.

Vrijwel niemand werd zo snel miljardair als Bankman-Fried. Maar er is ook (bijna) niemand die zo veel geld zo snel verloor:

Van 32 miljard naar 0 in een paar dagen: zo ging FTX failliet

De rechter zei vandaag onder meer dat Bankman-Fried gelogen heeft tijdens het proces, toen hij zei dat hij niet wist dat zijn investeringsfonds geld gebruikte van FTX-klanten. Volgens de aanklagers spendeerde hij geld van klanten ook aan allerlei extravagante zaken, zoals luxe huizen op Caribische eilanden en privévluchten.

Failliet

Het bedrijf kwam in 2022 in de problemen toen cryptokoersen kelderden en klanten massaal hun geld wilden opnemen, geld dat er niet meer was. De cryptobeurs FTX stortte in elkaar.

Duizenden gedupeerden zagen hun cryptobeleggingen in rook opgaan. FTX werd al snel failliet verklaard. Volgens de rechter verloren FTX-klanten zo’n 8 miljard dollar en investeerders en schuldeisers van FTX en Alameda zo’n 3 miljard dollar. Bankman-Fried heeft eerder al aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer