Vierdaagse werkweek is en blijft een uitzondering in…

Edward De Groot

[ad_1]

  • Vierdaagse werkweek is en blijft een uitzondering in ons land

    Werknemers van softwarebedrijf AFAS hebben vanaf volgend jaar een vierdaagse werkweek, terwijl de arbeidsvoorwaarden hetzelfde blijven. Toch blijft dit een uitzondering in Nederland en van een trend is geen sprake.



  • Achterstand van Nederlandse vrouwen langzamer weggewerkt dan voorspeld

    De achtergestelde positie van vrouwen ten opzichte van mannen in Nederland is vorig jaar langzamer weggewerkt dan voorspeld. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek, waarin ons land voor het derde jaar op rij blijft steken op plek 28 van 146 landen.

  • Importtarieven voor Chinese elektrische auto's omhoog

    De Europese Commissie informeert Chinese fabrikanten woensdag dat de importtarieven op hun elektrische auto’s volgende maand stijgen naar maximaal 25 procent.

  • Rabobank verwacht dat huizenprijzen komende twee jaar verder stijgen

    De huizenprijzen blijven de komende twee jaar verder stijgen, verwacht Rabobank. Bestaande koophuizen zijn door de stijgende lonen en het tekort aan woningen de afgelopen tijd nog duurder geworden.



  • Aantal faillissementen neemt in mei iets af: vooral in handel veel bedrijven op de fles

    Het aantal faillissementen is afgelopen maand iets afgenomen. In mei gingen er achttien bedrijven minder op de fles dan in april en dat is een daling van vijf procent.

  • Aantal faillissementen neemt iets af, vooral in handel veel bedrijven op de fles

    Het aantal faillissementen is de afgelopen maand iets afgenomen. In mei gingen er achttien bedrijven minder op de fles dan in april. Dat is een daling van 5 procent.

  • Bedrijven in techniek schreeuwen om personeel, maar nieuwe cao blijft uit

    De techniek- en metaalsector staat te springen om personeel. En dat is broodnodig, aangezien er voor de energietransitie zonnepanelen en warmtepompen geïnstalleerd moeten worden. Toch lukt het vakbonden en werkgevers niet om tot nieuwe arbeidsvoorwaarden te komen om de sector aantrekkelijker te maken.

  • Pensioenfonds ABP en Vattenfall mogen megawindparken op Noordzee bouwen

    Een nieuw megawindpark op de Nederlandse Noordzee zal worden aangelegd met geld van ambtenarenpensioenfonds ABP. Ook het Zweedse Vattenfall mag een groot nieuw windpark aanleggen.



  • Kansspelautoriteit int dwangsommen bij illegale gokbedrijven

    Twee gokbedrijven zijn doorgegaan met het illegaal aanbieden van kansspelen, nadat de Kansspelautoriteit (Ksa) hen een last onder dwangsom had opgelegd. Daarom moeten ze nu respectievelijk 165.000 euro en 129.000 euro betalen.

  • Kwart van sigarettenpakjes op straat is niet Nederlands

    Een kwart van de lege sigarettenpakjes die op straat liggen, is niet op legale wijze in Nederland verkocht. Dat blijkt uit de zogenoemde Empty Package Survey (EPS), ook wel het pakjesraaponderzoek genoemd.

  • Honderdduizenden meldingen online kindermisbruik: 'Dweilen met kraan open'

    Het Meldpunt Kinderporno heeft vorig jaar honderdduizenden meldingen verwerkt van beelden waarop mogelijk seksueel kindermisbruik was te zien. Een groot deel van het materiaal wordt direct van het internet gehaald, maar veel beelden blijven terugkomen.

  • Chipfabrikant Intel stopt met bouwen van nieuwe fabriek in Israël

    Intel stopt de bouw van een grote nieuwe chipfabriek in Israël. De Amerikaanse chipfabrikant geeft geen concrete reden op voor het besluit.

  • Memphis zet run op witte zweetbanden in gang

    De nieuwe look van Oranjespeler Memphis Depay heeft een run op witte zweetbanden veroorzaakt. Uit een rondgang langs winkels die zweetbanden verkopen, blijkt dat ze er de afgelopen dagen veel meer van hebben verkocht dan normaal.

  • Omstreden oliewinning in Schoonebeek kan (binnenkort) worden hervat

    De oliewinning bij Schoonebeek (Drenthe) kan binnenkort worden hervat. De boringen naar olie in het gebied werden in 2021 stilgelegd omdat het productiewater te veel chemische stoffen bevatte. Volgens demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is dat probleem nu opgelost.

  • Wachtlijst voor overvol stroomnet beter in kaart: tien keer Eindhoven in de rij

    De wachtlijst voor een aansluiting op het overvolle stroomnet blijft onverminderd lang. Bijna tienduizend bedrijven staan in de rij om elektriciteit af te nemen. Zij vragen evenveel vermogen als tien keer de stad Eindhoven.

  • Lege schappen: spinazie weggespoeld door extreme regenval

    Wie graag verse spinazie eet, heeft het waarschijnlijk al gezien in de supermarkt: er is een schreeuwend tekort aan verse spinazie. Volgens LTO Nederland is niet alleen spinazie de dupe van de overvloedige regenval en is dit ook een risico voor bijvoorbeeld de wortel- en uienoogst.

  • Boetes voor webshops van bekende merken vanwege nepkortingen

    De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft boetes opgelegd aan vijf webwinkels voor nepkortingen. Het gaat onder meer om bekende merken als G-Star en Tommy Hilfiger. Bij de afprijzingen klopte de ‘van-prijs’ niet. Dat komt neer op misleiding, omdat de korting eigenlijk lager is dan klanten denken of helemaal niet bestond.
    Zo presenteerde een van de bedrijven een product ‘van’ 699 euro ‘voor’ 629 euro, terwijl het product in de dertig dagen voorafgaand aan de korting 539 euro kostte. De ACM zie

  • Minder werknemers met cao: 'gevolgen voor loon en gelijkheid'

    Steeds minder werknemers vallen onder een cao. Zo’n collectieve afspraak over de arbeidsvoorwaarden was jarenlang heel normaal. Inmiddels valt nog maar 71,8 procent van de werknemers onder een cao, terwijl dat in het verleden lange tijd zo’n 80 procent was. Daarnaast zijn er meer dan 1 miljoen zzp’ers voor wie een cao niet geldt.
    Het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging deed onderzoek (pdf) naar de ontwikkeling en maakt zich zorgen. “Een cao beschermt werknemers, ook als ze een zwakkere p

  • Beter laat dan nooit: Apple doet eindelijk AI-plannen uit de doeken

    Terwijl Google, Microsoft en OpenAI al anderhalf jaar de mogelijkheden van hun AI van de daken schreeuwen, stapt Apple nu eindelijk in. De techgigant, die zich in deze AI-race lang afzijdig heeft gehouden, begint met de belofte om spraakassistent Siri te verbeteren.

  • Webshops van bekende merken krijgen boetes vanwege nepkortingen

    De webshops van G-Star, Tommy Hilfiger, Leen Bakker en JYSK hebben boetes gekregen. Volgens toezichthouder ACM hielden zij kortingsacties, maar was de korting ver te zoeken.

  • Item op de kop getikt bij G-Star of Leen Bakker? Wellicht was de korting nep

    De webshops van G-Star, Tommy Hilfiger, Leen Bakker en JYSK hebben boetes gekregen. Volgens toezichthouder ACM hielden zij kortingsacties, maar was de korting ver te zoeken.

  • Aannemers en koeriers hamsteren 'voordelige' bestelbusjes

    Onder anderen pakketbezorgers, aannemers, loodgieters en koeriers zijn volop bestelbusjes aan het kopen. Door nieuwe regels per 1 januari 2025 worden de busjes een stuk duurder. Daarnaast wordt het in veel steden lastiger om erin te mogen met een voertuig.

  • Door hoge tabaksprijs meer rokers die stoppen, maar ook illegale pakjes

    In Nederland worden steeds meer buitenlandse, illegale tabaksproducten gerookt. De schatkist loopt daardoor accijns mis, van een kwart van de sigaretten, blijkt uit onderzoeken in opdracht van de ministeries van Financiën en Volksgezondheid.
    De prijs van sigaretten en andere tabak is de afgelopen jaren fors gestegen, waardoor er waarschijnlijk meer uit het buitenland wordt gehaald. Tegelijkertijd geven mensen ook aan dat de hoge prijs het laatste zetje was om te stoppen met roken.
    Onderzoek

  • AI kan volgens werkgevers taken overnemen van medewerkers

    Kunstmatige intelligentie kan de helpende hand bieden bij het verkleinen van de krapte op de arbeidsmarkt. Op korte termijn kan AI worden ingezet om medewerkers te ondersteunen in hun werk en om taken over te nemen.

  • Vattenfall sluit minder mensen aan op warmtenet dan verwacht

    Vattenfall zal de komende jaren waarschijnlijk minder mensen op het warmtenet aansluiten dan verwacht. Vanwege onzekerheid over de markt en het overheidsbeleid heeft het energiebedrijf zijn doelstelling gehalveerd tot tussen de zes- en zevenduizend nieuwe aansluitingen per jaar.

  • Vattenfall sluit minder mensen aan op warmtenet dan gedacht

    Vattenfall zal de komende jaren waarschijnlijk minder mensen op het warmtenet aansluiten dan verwacht werd. Het energiebedrijf heeft zijn doelstelling gehalveerd tot tussen de 6000 en 7000 nieuwe aansluitingen per jaar, uit onzekerheid over de markt en het beleid van de overheid.

  • Run op dieselbusjes: branche, gemeenten willen duidelijkheid milieuzones

    Dit jaar zijn er al bijna 40.000 nieuwe dieselbusjes geregistreerd. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de RAI Vereniging, de brancheorganisatie voor auto-importeurs en -fabrikanten.
    De cijfers komen op het moment dat tal van gemeenten voorbereidingen treffen om zogenoemde zero-emissiezones in te stellen. In die zones, vaak in de binnensteden, mogen bepaalde auto’s die op fossiele brandstoffen rijden niet meer zomaar komen, want de gemeenten willen hu

  • Singapore Airlines biedt compensatie voor schade na vlucht met turbulentie

    Singapore Airlines heeft passagiers die aan boord zaten van het vliegtuig dat in mei ernstige turbulentie ondervond een schadevergoeding aangeboden. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij dinsdag. Eén passagier kwam om het leven en ruim vijftig anderen raakten gewond.

  • Schuldenlast bedrijven neemt af, groep met problematische schulden krimpt

    Ondanks de coronacrisis en energiecrisis zijn de schulden bij bedrijven de afgelopen jaren afgenomen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van de ontwikkeling en verdeling van schulden bij Nederlandse bedrijven tot 2022.
    Volgens de onderzoekers is deze trend vooral te verklaren doordat de winsten zijn toegenomen. Ook kunnen bedrijven minder makkelijk leningen krijgen bij banken.
    De regels voor banken zijn sinds de kredietcrisis strenger geworden. Ze moeten bijvoorbeeld ho

  • Alleen het buitenland kan Nederlandse economie nog pijn doen

    De economie staat er in ons land goed voor. Bedrijven hebben weinig schulden en huishoudens hebben de afgelopen jaren enkele grote schokken goed doorstaan. De belangrijkste gevaren komen uit het buitenland, met oorlogen en een dreigend handelsconflict.



  • [ad_2]

    Bron

    Lees ook deze artikelen

    Ads - Before Footer