Verlamde patiënt met hersenchip van Neuralink speelt potje schaak

Edward De Groot

Patiënt Noland Arbaugh tijdens de schaaktest

NOS Nieuws

De eerste patiënt die een chip van Neuralink in het hoofd geplaatst heeft gekregen, heeft een potje geschaakt. De startup van miljardair Elon Musk ontwikkelt technologie waarmee onder meer verlamde mensen kunnen communiceren met computers.

Neuralink liet in een livestream zien hoe de patiënt met behulp van de chip een cursor op het scherm beweegt. De patiënt is de 29-jarige Noland Arbaugh, die door een ongeluk vanaf zijn schouders verlamd is geraakt. Het implantaat werd in januari bij hem ingeplant. Zijn naam werd toen nog niet bekendgemaakt.

Beelden van de livestream, waarop is te zien hoe Arbaugh zijn computer aanstuurt:

Verlamde man kan dankzij hersenchip computer aansturen

Neuralink test al langer op dieren. Twee jaar geleden publiceerde het bedrijf een video waarin een aap het computerspel Pong speelt. Vorig jaar kreeg Neuralink toestemming in de VS om te experimenteren op mensen.

“De operatie was supergemakkelijk”, zegt Arbaugh in de video die werd gestreamd op Musk’s sociale mediaplatform X. “Ik werd letterlijk een dag later uit het ziekenhuis ontslagen.”

Arbaugh zegt ook dat hij blij is om de strategiegame Civilization VI weer te kunnen spelen. “Ik had de hoop opgegeven, maar jullie (Neuralink) gaven me de mogelijkheid om het weer te kunnen spelen. Ik speelde meteen 8 uur achter elkaar.”

Problemen bij dierproeven

De ideeën van het bedrijf van Musk zijn niet nieuw. Andere bedrijven werken al langer ook aan een zogenoemde brain-computer interface.

Neuralink is niet onomstreden. Vorige maand meldde persbureau Reuters dat inspecteurs van de Amerikaanse FDA problemen hadden aangetroffen met het bijhouden van gegevens en kwaliteitscontroles voor dierproeven.

De FDA is het agentschap van de Amerikaanse federale overheid dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert. Neuralink reageerde toen niet op vragen van Reuters over de FDA-inspectie.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer