Verdachten opgepakt voor in 2018 vermoorde Braziliaanse politica

Edward De Groot

Marielle Franco

NOS Nieuws

In Brazilië zijn drie mannen opgepakt die opdracht zouden hebben gegeven voor de moord op politica Marielle Franco. Franco werd in 2018 samen met haar chauffeur doodgeschoten in het centrum van Rio. Haar dood wordt beschouwd als een politieke moord en is nooit opgehelderd.

Marielle Franco was raadslid in Rio en werd gezien als icoon van links. De zwarte, openlijk biseksuele alleenstaande moeder was geboren en getogen in een van de arme wijken, de favela’s van de stad. Ze wierp zich op als voorvechtster van zwarte vrouwen en favelabewoners. Franco had ook regelmatig kritiek op het harde optreden van de politie in de sloppenwijken van de grote steden.

Toen Franco in 2018 werd beschoten kwam ze net terug van een bijeenkomst waar werd gepraat over de positie van zwarte vrouwen. De auto waarin ze zat werd vanuit een andere auto negen keer onder vuur genomen. Franco en haar chauffeur waren op slag dood. Een persvoorlichter die ook in de auto zat, raakte gewond.

De destijds 38-jarige Marielle Franco was geliefd in Brazilië. Haar dood maakte dan ook veel los: duizenden Brazilianen gingen de straat op om te protesteren.

  • AFP

    Duizenden betogers bij het gemeentehuis van Rio
  • AFP

    “Marielle presente!” (Marielle is hier), was een veelgehoorde leuze bij de protesten
  • AFP

    Op muren werd een afbeelding van Marielle geschilderd

Federale agenten zeggen tegen persbureau AP dat twee politici en een voormalig politiechef van Rio zijn gearresteerd als mogelijke opdrachtgevers van de moord. Het zou gaan om parlementslid Chiquinho Brazão, zijn broer Domingo Brazão, raadslid bij de rekenkamer van Rio, en oud-politiechef Rivaldo Barbos. Over hun mogelijke motieven is niets bekendgemaakt.

Chiquinho Brazão is een medestander van oud-president Bolsonaro. Hij en zijn broer zouden ook banden hebben met beruchte milities, meldt AP. Dat zijn criminele organisaties van al dan niet actieve politiemensen, militairen en brandweermannen. Milities maken de dienst uit in grote delen van Rio.

Franco werkte in 2008 als assistent van toenmalig parlementslid Marcelo Freixo, die de milities onderzocht. In het uiteindelijke rapport van Freixo werden 226 mensen aangewezen als verdacht militielid, onder wie ook een van de vermeende opdrachtgevers van de moord op Franco, Domingo Brazão.

‘Emotioneel moment’

De zus van Marielle Franco, Anielle, noemt de arrestaties op sociale media “een emotioneel moment”. “Vandaag reageren we op politiek geweld en krijgen vrouwen uit de politiek en favelabewoners die op Marielle hebben gestemd een antwoord”, zegt Anielle op Instagram.

Politiek geweld is niet ongewoon in Brazilië en moorden die hiermee verband houden, blijven doorgaans onopgelost. Ook het onderzoek naar de moord op Franco verliep jarenlang moeizaam. Een van de mogelijke opdrachtgevers van de moord, Rivaldo Barbosa, was ten tijde van de moord politiechef in Rio. Hij werd al eens aagehouden op verdenking van obstructie van het onderzoek.

Bijna een jaar na de geruchtmakende moord werden twee oud-politiemannen opgepakt. De een zou hebben geschoten, de ander was volgens justitie de chauffeur van de auto waarvanuit werd geschoten.

De chauffeur bekende de moord in 2023. De schutter zou in januari een deal hebben gesloten met justitie. Zijn bekentenis zou hebben geleid tot de arrestaties van de drie mogelijke opdrachtgevers van de moord.Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer