NOS Nieuws•
Er zijn ruim 5100 digitale kopieën van gestolen identiteitsbewijzen gepubliceerd op het dark web, een moeilijk toegankelijk gedeelte van het internet. Dat komt naar voren uit onderzoek van RTL Nieuws. Deze documenten zijn de afgelopen maanden gestolen van Nederlandse bedrijven bij ransomware-aanvallen, zegt RTL.
Bij zo’n ransomware-aanval worden computersystemen, vaak van bedrijven, met gijzelsoftware door cybercriminelen platgelegd totdat het getroffen bedrijf losgeld betaalt. Vaak gaat het om identiteitsgegevens van medewerkers en klanten. Als een bedrijf weigert te betalen publiceren de criminelen de gestolen privégegevens.
Identiteitsfraude
Criminelen kunnen met de gestolen documenten ook identiteitsfraude plegen. Zo kunnen ze op andermans naam een bankrekening openen of een lening afsluiten. Ook kunnen de gestolen gegevens worden doorverkocht aan andere criminelen.
RTL volgde een jaar lang ransomware-aanvallen en data die daarbij werden gestolen. Ook werden gevoelige documenten zoals rekeningafschriften, salarisstroken en echtscheidingspapieren van duizenden Nederlanders op het dark web gepubliceerd.
Geen losgeld betaald
Van de gedupeerden die RTL sprak wist het merendeel niet dat hun digitale leven op het dark web te vinden was. Het nieuwsmedium meldt dat de afgelopen maanden tientallen Nederlandse bedrijven, uit allerlei sectoren, slachtoffer zijn geworden van ransomware-aanvallen.
Meer dan dertig bedrijven hebben geen losgeld betaald. Gemiddeld werden bij deze gehackte bedrijven 160 kopieën van identiteitsdocumenten gestolen.