Presentatie coalitieakkoord • UvA weer open na demonstraties

Edward De Groot

NOS Nieuws

Goedemorgen! Vandaag wordt het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet gepresenteerd. Ook gaat de UvA weer open na een onrustige week.

Eerst het weer: vandaag is het vrij bewolkt met verspreid over het land veel buien, mogelijk met onweer. Het wordt 17 graden in het zuiden en 25 graden in het noordoosten.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Universiteit van Amsterdam gaat weer open. De universiteit had het onderwijs twee dagen stilgelegd na de protesten van afgelopen week. Drie demonstranten staan daarom vanmiddag voor de rechter.
  • Bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag beginnen de hoorzittingen over Rafah. Zuid-Afrika had de zaak aangespannen tegen Israël. Het wil dat Israël de strijd in Gazastad staakt en zicht terugtrekt uit de Gazastrook.
  • In Beeld & Geluid in Hilversum debatteren vanavond dertien EU-lijsttrekkers van verschillende partijen in aanloop naar de Europese verkiezingen volgende maand.

Dit is er vannacht gebeurd:

De partijleiders van PVV, NSC, VVD en BBB bereikten rond 01.30 uur een definitief coalitieakkoord. Het was vooral lang wachten op de fractie van de VVD; die partij had zes uur nodig om uiteindelijk unaniem in te stemmen met het akkoord.

Om 02.00 uur overhandigden informateurs Van Zwol en Dijkgraaf het coalitieakkoord officieel aan Kamervoorzitter Bosma. Onder de titel Hoop, lef en trots doen PVV, VVD, NSC en BBB in 26 pagina’s uit de doeken wat ze van plan zijn.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

BBB-leider Caroline van der Plas had medelijden met de journalisten die met een lege maag wachtten op nieuws over het coalitieakkoord. Ze deelde haar friet:

Patat voor journalisten

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer