Podcast De Dag: als je je hacker zelf hackt

Edward De Groot

Het is vrijdag 22 maart als NOS-redacteur Salwa van der Gaag opeens allerlei appjes binnenkrijgt op haar telefoon van bezorgde vrienden. Ben jij dit, vragen ze, en ze laten screenshots zien van berichten die Salwa aan hen gestuurd zou hebben op Instagram. Een phishing link, blijkt al gauw. Salwa is gehackt en ziet hoe haar profiel wordt overgenomen door drie onbekende mannen.

Wat zij kunnen, kan ik ook, denkt ze, en samen met collega Joost Schellevis besluit ze haar hackers op te sporen en terug te hacken om erachter te komen wie en wat er schuilt achter deze vorm van online fraude. Het spoor leidde naar Nigeria.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Rosa Juffer

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer