Persluchtzuiverheidstest volgens ISO 8573-1 – Zakencorner.nl

Edward De Groot

In elk persluchtsysteem is het gewoon belangrijk om de lucht goed te behandelen. Het maakt dan niet uit welke apparatuur je gebruikt en waarvoor je het gebruikt. Denk aan dingen zoals drogers, filters, systemen om olie van water te scheiden, nakoelers en drainage. Deze hebben allemaal invloed op de bescherming van het persluchtsysteem zelf, alle apparatuur die erop volgt en dus uiteindelijk ook de producten die je maakt. Op deze manier bescherm je het systeem tegen schadelijke verontreinigingen zoals vocht, olie en kleine deeltjes. Maar wat zijn de voordelen en welke normen worden hiervoor gebruikt? https://sigma-lab.nl vertelt er meer over.

De voordelen van persluchtbehandeling

Ten eerste maak een persluchtbehandeling je persluchtsysteem betrouwbaarder. Je hoeft ook minder vaak onderhoud te plegen en je kunt er zeker van zijn dat je eindproduct van goede kwaliteit is. Vaak zijn er ook strenge regels voor luchtkwaliteit die je moet volgen. Daarom is het belangrijk voor mensen die persluchtsystemen gebruiken om te weten welke soorten behandelingen en apparaten ze nodig hebben om te voldoen aan de specifieke eisen voor luchtkwaliteit in hun situatie.

ISO 8573-1

De ISO 8573-1 is eigenlijk gewoon een heel handige checklist die je kunt gebruiken om perslucht te behandelen. Het is een internationaal erkende norm die perslucht indeelt in zeven kwaliteitsklassen en de belangrijkste soorten verontreinigingen benoemt. Hiermee kun je erachter komen hoe schoon je lucht moet zijn en hoeveel verontreinigingen er mogen overblijven nadat je de lucht hebt behandeld in je persluchtsysteem. Weet wel dat deze norm kan verschillen, afhankelijk van waar je de lucht voor gebruikt. Sommige toepassingen, zoals klasse 6, staan toe dat er wat meer stofdeeltjes in zitten. Maar in andere, zoals klasse 1, stellen extreem strenge eisen aan de hoeveelheid deeltjes en oliën in de lucht. Zelfs de hoeveelheid water die is toegestaan, hangt af van de temperatuur en druk van de lucht.

Hoe kies je de juiste behandeling?

Om de juiste persluchtbehandeling te kiezen, moet je weten welke klasse volgens ISO 8573-1 geschikt is voor jouw toepassing. Klasse 0 is de hoogste norm voor luchtkwaliteit, hoewel de exacte niveaus van verontreinigingen en drukdauwpunten niet precies zijn gespecificeerd, moeten ze wel beter zijn dan die van klasse 1. Het is ook goed om te onthouden dat sommige toepassingen verschillende klassen vereisen voor verschillende soorten vervuiling. Heb je een klasse 1-2-2 nodig, dan moet de lucht voldoen aan klasse 1-normen voor vaste deeltjes en klasse 2-normen voor olie- en waterverontreinigingen. Je kunt de juiste persluchtbehandeling dus alleen kiezen als je deze klassen begrijpt.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer