Meer duidelijkheid over situatie Marokko • Snelwegblokkade Den Haag

Edward De Groot

NOS Nieuws

Goedemorgen! Marokko is getroffen door een zware aardbeving; daarover zal het vandaag veel gaan. Den Haag maakt zich op voor een blokkade op de A12 door Extinction Rebellion. En er is natuurlijk sport.

Eerst het weer: na het oplossen van de mistbanken is het de rest van de zonnig. Alleen de Waddeneilanden maken kans op enkele wolken vanaf zee. Het wordt 25 tot 30 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Veel nieuws over de aardbeving in Marokko. Bij daglicht zal duidelijk worden hoe groot de schade in het rampgebied is. Je kunt het laatste nieuws volgen in ons liveblog.
  • Klimaatactivisten gaan de A12 blokkeren in Den Haag. De blokkade is een initiatief van Extinction Rebellion. Verderop houden diverse organisaties ook een ‘supportdemo’.
  • Ruim 5000 monumenten openen dit weekend hun deuren voor de Open Monumentendag. Het thema dit jaar is ‘Levend erfgoed’. Bezoekers mogen een kijkje nemen bij onder andere kastelen, boerderijen, molens en tuinen die vaak gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor publiek.
  • De Nederlandse roeiploeg is op de WK roeien in Belgrado vertegenwoordigd in vijf finales. De finales worden vanaf 13.00 uur live uitgezonden op NPO 1, via de NOS-app en op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Marokko is getroffen door een zware aardbeving. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak in de nacht al over zeker 296 omgekomen mensen. Volgens de staatstelevisie zijn er ook meer dan 150 gewonden.

Op eerste beelden uit het rampgebied, in de omgeving van Marrakesh, is te zien dat er veel schade is aan gebouwen. In Marrakech zijn gebouwen ingestort en zijn straten en auto’s bedolven onder puin. Een lokale nieuwssite meldt dat ziekenhuizen in Marrakech een “massale toestroom” van gewonden zien.

Het epicentrum van de beving met een kracht van 6,8 lag in het Atlasgebergte, zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van Marrakech. In dat gebied zijn volgens een Marokkaanse functionaris de meeste slachtoffers gevallen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De warmte deze week is een zegen voor ondernemers die afhankelijk zijn van het mooie weer. Volgens campingeigenaar Joke is het door de nazomer nu al een beter seizoen dan vorig jaar.

Ondernemers blij met mooi weer: ‘Je springt een gat in de lucht’

Bron

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer