Krapte op arbeidsmarkt neemt iets af: spanning blijft…

Edward De Groot


 • Krapte op arbeidsmarkt neemt iets af: spanning blijft hoog

  De krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar iets afgenomen. Maar met 110 vacatures per 100 werklozen is de spanning nog steeds hoog. • Meta stopt met Workplace, de zakelijke versie van Facebook

  Meta, het moederbedrijf van Facebook, stopt met Workplace. Dat is de zakelijke versie van Facebook. Gebruikers kunnen de dienst tot augustus 2025 nog normaal gebruiken.

 • Blue Origin hervat twee jaar na crash toeristische ruimtevluchten

  Blue Origin hervat naar verwachting op 19 mei zijn ruimtevluchten voor toeristen. Het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos stopte twee jaar geleden met bemande ruimtevluchten nadat de lancering van een raket mislukte.

 • Veel ongewenst gedrag en hoge werkdruk op Nederlandse universiteiten

  De werksfeer op universiteiten moet beter. Personeel heeft last van een hoge werkdruk en ruim de helft van de medewerkers ervaart ongewenst gedrag. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie, die onderzoek deed bij veertien universiteiten. • VS pakt China aan met extra heffingen op auto's, chips en staal

  De Verenigde Staten verhogen de importtarieven op tal van Chinese goederen. De hogere heffingen zijn vooral gericht op strategische sectoren zoals elektrische auto’s, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen.

 • Na 2030 niet op alle momenten genoeg stroom: 'Plan van aanpak nodig'

  Rond het jaar 2033 zal er niet meer op elk uur van het jaar voldoende elektriciteit beschikbaar zijn in Nederland. Het betekent niet dat ons licht zal uitvallen, maar netbeheerder TenneT hoopt wel dat het kabinet met een plan van aanpak komt.

 • ChatGPT kan na update vloeiender en natuurgetrouw praten

  OpenAI heeft een verbeterde versie van ChatGPT gepresenteerd. De nieuwe versie van de AI-chatbot kan naast tekst nu ook spraak en beeld begrijpen. Daardoor kun je volgens de ontwikkelaar binnenkort een vloeiend en natuurgetrouw gesprek voeren met de chatbot.

 • Fortnite zet kinderen onder druk om aankopen te doen, ACM legt flinke boete op

  Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite, heeft een boete van ruim 1 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Consument & Markt. Volgens de toezichthouder zet de gameontwikkelaar kinderen onder druk om digitale aankopen te doen in Fortnite. • Triodos Bank wil naar de Amsterdamse beurs

  Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Bij de duurzame bank was al sprake van handel in speciale certificaten.

 • Grote banken stoppen nog steeds veel geld in fossiele brandstoffen

  Over de hele wereld neemt de financiering voor bedrijven die met fossiele brandstoffen werken af. Toch is er één groep die blijft investeren in dit soort bedrijven: de banken. Ook ING en Rabobankverstrekten vorig jaar meer fossiele leningen dan het jaar ervoor.

 • NU+ | Nieuw testlab helpt batterijmakers groeien: 'Enorme economische kans'

  Nederland is een nieuw testcentrum voor innovatieve batterijtechnologieën rijker. In een Eindhovens laboratorium werkt TNO samen met start-ups om nieuwe materialen te testen. Die moeten bijvoorbeeld betere en veiligere elektrische voertuigen mogelijk maken.

 • Nederland loopt 'klimaatrisico's', maar kan zich nu nog aanpassen

  Nederland is kwetsbaar voor klimaatverandering: denk aan wateroverlast in de winter en hete, droge zomers. De risico’s die de opwarming meebrengt, worden in de toekomst alleen maar groter. Daarom is aanpassing juist nu belangrijk, zegt een groep wetenschappers.

 • Veel arbeidsongevallen met verzuim bij politie, brandweer en conducteurs

  In 2023 had 2,7 procent van alle werknemers een arbeidsongeval met lichamelijk letsel of geestelijke schade. In bijna de helft van de gevallen leidde het tot een of meer dagen verzuim, blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO, ingevuld door bijna 62.000 werknemers.
  Van alle beroepsgroepen hebben politie, brandweer en conducteurs de grootste kans op een ongeval tijdens het werk en met een of meer dagen verzuim. Gemiddeld over de jaren 2021 tot en

 • Stress en intimidatie belangrijkste redenen voor verzuim op werk

  Intimidaties en stress waren vorig jaar de belangrijkste redenen om niet op het werk te verschijnen. Dat blijkt uit cijfers van kennisinstituut TNO en statistiekbureau CBS. Zij zagen dat 17 procent van de slachtoffers van arbeidsincidenten om psychische redenen thuisbleven.

 • Stress en intimidatie belangrijke redenen voor verzuim op het werk

  Incidenten die zorgen voor psychische problemen waren vorig jaar een belangrijke reden om niet op het werk te verschijnen. Dat blijkt uit cijfers van kennisinstituut TNO en statistiekbureau CBS. Zij zagen dat 17 procent van de slachtoffers van arbeidsincidenten thuisbleven vanwege intimidatie of stress.

 • Ex-vrouw van Bill Gates trekt zich terug uit Gates Foundation

  Melinda French Gates, de ex-vrouw van voormalig Microsoft-topman Bill Gates, trekt zich terug uit de Gates Foundation. In een bericht op X meldt French Gates dat zij haar functie van medevoorzitter van de filantropische instelling op 7 juni neerlegt.

 • Hotels in Parijs weer goedkoper in aanloop naar Olympische Spelen

  Hotels en woningverhuurders in Parijs hebben hun prijzen na eerdere verhogingen weer verlaagd. Met de hogere prijzen hoopten ze extra winst te maken tijdens de Olympische Spelen van komende zomer.

 • Hotels in Parijs enkele maanden voor Olympische Spelen weer goedkoper

  Hotels en woningverhuurders in Parijs hebben hun prijzen na eerdere verhogingen weer verlaagd. Met de hogere prijzen hoopten ze extra winst te maken tijdens de Olympische Spelen van komende zomer.

 • LEGO sleept Nederlander voor de rechter vanwege verkoop treinreplica's

  LEGO sleept een Nederlander voor de rechter die treinreplica’s van LEGO-stenen maakt en verkoopt. Volgens de speelgoedfabrikant maakt de eigenaar van HA Bricks hiermee namelijk inbreuk op het merkrecht.

 • Meer ondernemers met geldproblemen in nasleep van corona

  Vorig jaar klopten fors meer ondernemers aan bij organisaties voor financiële hulp dan in 2022. Dat meldt de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening. In totaal waren het 5578 ondernemers, tegen 3447 ondernemers het jaar daarvoor.
  De branchevereniging verwachtte al een stijging als gevolg van de nasleep van corona. Tijdens de coronapandemie werden ondernemers gesteund met allerlei regelingen. Een van die steunmaatregelen was dat ondernemers belastingbetalingen konden uitstellen.

 • Blokker leent 35 miljoen euro van Amerikaanse geldschieter

  Winkelketen Blokker krijgt een lening van 35 miljoen euro van de Amerikaanse geldschieter Gordon Brothers. Dat zegt topman Ynse Stapert van moederbedrijf Mirage Retail Group maandag bij BNR Nieuwsradio.

 • Brussel trekt de teugels aan bij boekingswebsite Booking.com

  Hotelboekingswebsite Booking.com is door Brussel in hetzelfde rijtje gezet als Google, Apple en Microsoft. De website is door de Europese Commissie aangemerkt als een zogenoemde poortwachter en valt daardoor nu onder de strenge Europese techwet DMA.

 • Zeldzaam kwartje uit 1891 geveild voor recordbedrag van ruim 1 miljoen euro

  Een zeldzaam kwartje uit 1891 is maandag in IJsselstein geveild voor een bedrag van ruim 1 miljoen euro. Volgens veilinghuis Heritage Auctions Europe is dat het hoogste bedrag dat ooit voor een Nederlandse munt is betaald.

 • Fokker wil waterstofvliegtuig bouwen samen met airBaltic

  Fokker Next Gen gaat met de Letse luchtvaartmaatschappij airBaltic samenwerken om een waterstofvliegtuig te bouwen. AirBaltic gaat als mogelijke eindgebruiker helpen bij het ontwerp en de ontwikkeling van het vliegtuig.

 • Fokker wil samen met airBaltic waterstofvliegtuig bouwen

  Fokker Next Gen gaat met de Letse luchtvaartmaatschappij airBaltic samenwerken om een waterstofvliegtuig te bouwen. AirBaltic gaat als mogelijke eindgebruiker helpen bij het ontwerp en de ontwikkeling van het vliegtuig.

 • Fokker gaat met airBaltic samenwerken aan ontwikkeling waterstofvliegtuig

  Fokker Next Gen gaat met de Letse luchtvaartmaatschappij airBaltic samenwerken om een waterstofvliegtuig te ontwikkelen. AirBaltic gaat als mogelijke eindgebruiker helpen bij het ontwerp en de ontwikkeling van het vliegtuig.

 • Lotenverkoop heeft iets te lijden onder online gokken

  Consumenten hebben vorig jaar minder geld uitgegeven aan onder andere Staatsloten, de Lotto, TOTO en Krasloten. Volgens Nederlandse Loterij, die namens de Staat verantwoordelijk is voor deze kansspelen, is dat te wijten aan de toegenomen concurrentie van de online gokmarkt.

 • Gokkers vergokken minder bij Nederlandse Loterij

  Consumenten hebben vorig jaar minder geld vergokt bij de kansspelen van Nederlandse Loterij.Volgens de organisatie, die namens de Staat verantwoordelijk is voor een reeks kansspelen, is dat te wijten aan de toegenomen concurrentie op de online gokmarkt.

 • Verhuurders vrezen huur terug te moeten betalen na gerechtelijke uitspraken

  Grote verhuurders van vrijesectorhuurwoningen vrezen een miljardenstrop door uitspraken van rechters die een streep zetten door hun huurverhogingen van de afgelopen jaren. Dat bevestigt brancheorganisatie IVBN na berichtgeving van het FD.
  Deze verhuurders hebben in hun contracten zogeheten huurverhogingsbedingen staan. Daarin staat met hoeveel ze jaarlijks maximaal de huur verhogen. Dat is meestal de inflatie plus nog een paar procent daarbovenop.
  Maar in verschillende rechtszaken hebben kantonr

 • Kennisinstituut EIB ziet te weinig mankracht om in 2050 van het gas af te zijn

  Het zal waarschijnlijk niet lukken om de gebouwde omgeving in Nederland voor 2050 klimaatneutraal te maken. We hebben simpelweg niet genoeg arbeidskrachten om van het gas af te gaan en dat doel te halen, waarschuwt kennisinstituut EIB.

 • Bron

  Lees ook deze artikelen

  Ads - Before Footer