In tien dagen ruim 1700 arrestaties bij antidrugsoperatie in Frankrijk

Edward De Groot

Minister Darmanin samen met agenten, vandaag in Saint-Denis

NOS Nieuws

De politie in Frankrijk heeft in tien dagen tijd 1738 arrestaties verricht bij een landelijke operatie tegen drugscriminelen. Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin heeft dat bekendgemaakt. De campagne is recent bekritiseerd in Franse media als weinig effectief.

De invallen maken deel uit van een strategie die vorig jaar zomer werd gelanceerd, met als doel zo’n 4000 plekken in Frankrijk op te doeken waar drugs worden verkocht. Bij de recente acties zijn volgens de autoriteiten 2,4 miljoen euro aan contanten en 150 kilo drugs in beslag genomen.

“We gaan door met de antidrugsoperaties “, zei de minister. Hij stelt dat de acties een enorme impact zullen hebben. De strijd tegen drugs dient volgens de minister niet alleen te worden gevoerd op het gebied van veiligheid. Voorlichting in het onderwijs is volgens hem ook belangrijk, net als de strijd tegen verslaving. Ook wees de minister op de verantwoordelijkheid die ouders hebben.

Inwoners van Marseille zijn enerzijds blij dat de politie grootschalig in actie komt, schrijft Le Figaro. Burgers zijn het zware bendegeweld zat. Maar twee inwoners die in de krant aan het woord komen, denken niet dat de situatie wezenlijk verandert. Ze vrezen dat de dealers terugkeren zodra de politie vertrekt.

Ook in Nederland is er een discussie over een effectieve bestrijding van de drugscriminaliteit. Onlangs zei burgemeester Halsema van Amsterdam dat de zogenoemde War on Drugs niet werkt. Ze pleitte voor een alternatieve strategie en structurele economische investeringen in kwetsbare wijken. Halsema hield haar pleidooi op een congres over georganiseerde misdaad, waar meerdere Europese ministers bij aanwezig waren.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer