Import Chinese auto’s vertienvoudigd, Chinese…

Edward De Groot


 • Import Chinese auto's vertienvoudigd, Chinese elektronica willen we niet meer

  Nederlanders kiezen steeds vaker voor Chinese auto’s en dat is terug te zien in de importcijfers. Vorig jaar kwamen voor 1,1 miljard euro aan Chinese auto’s naar ons land, waar dat een jaar eerder bleef steken op 107,6 miljoen euro. • Adema geeft toch vrijstelling aan kersentelers om fruitvliegjes te bestrijden

  Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die kersen beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema verleent deze vrijstelling “nog eenmaal”, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

 • In beeld | Verhitte demonstraties op officiële feestdag Dag van de Arbeid

  Woensdag is het 1 mei, de Dag van de Arbeid. Wereldwijd gaan mensen daarvoor de straat op, ook in landen waar het geen officiële feestdag is. Dat doen ze vaak om politieke onvrede te uiten, onder meer over de arbeidsmarkt.

 • In beeld | Demonstraties op Dag van de Arbeid gaan over meer dan hogere lonen

  Woensdag is het 1 mei, de Dag van de Arbeid. Wereldwijd gaan mensen daarvoor de straat op, ook in landen waar het geen officiële feestdag is. Dat doen ze vaak om politieke onvrede te uiten, onder meer over de arbeidsmarkt. • Verkoop warmtepompen flink ingezakt in eerste kwartaal

  De verkoop van warmtepompen is in de eerste maanden van dit jaar hard gedaald. Dit komt onder andere doordat gasprijzen niet meer zo torenhoog zijn. Ook zijn er zorgen over het overvolle stroomnet.

 • Je auto laten verzekeren kost ruim 60 euro meer dan vorig jaar

  Wie in de eerste maanden van dit jaar een autoverzekering heeft afgesloten, is fors duurder uit dan een jaar eerder. De prijzen voor een allriskverzekering zijn met 9 procent het hardst gestegen.

 • Vrees voor Chinese dominantie in windmolens en waterstof

  Experts vrezen een Chinese dominantie in sommige onderdelen voor windmolens. Ook bij de productie van waterstof zijn Chinezen nadrukkelijk aanwezig. Dit kan tot problemen leiden, stellen kennisinstituut TNO en onderzoeksbureau HCSS.

 • Recordaantal van 10,3 miljoen mensen deed belastingaangifte voor deadline

  In de afgelopen twee maanden zijn er 10,3 miljoen belastingaangiften ingestuurd voor de deadline. Dat is een nieuw record. Daarnaast hebben meer dan 3 miljoen mensen uitstel aangevraagd. • Praat mee | Heb of wil jij (g)een dynamisch energiecontract? Praat mee over energiecontracten

  Huishoudens met een dynamisch energiecontract krijgen woensdag voor het eerst dit jaar geld toe als ze stroom verbruiken. Bij zo’n contract schommelen de stroomprijzen ieder uur en de gasprijzen iedere dag. Daardoor betaal je op sommige momenten minder en soms krijg je zelfs geld toe bij stroomverbruik. Heb jij een dynamisch energiecontract? Of gaat je voorkeur naar een gewoon contract? En wat is je overweging?

 • April was voor bitcoin de slechtste maand sinds 2022

  De waarde van de bitcoin is woensdag gezakt tot onder de 60.000 dollar (ongeveer 56.000 euro). De digitale munt had in april de slechtste maand sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX in november 2022: bitcoin raakte bijna 16 procent aan waarde kwijt.

 • Verkoop alcoholvrij bier voor het eerst gedaald

  Na een jarenlange opmars is de verkoop van alcoholvrij bier in de eerste maanden van dit jaar gedaald. De sector wijt dat aan de forse verhoging van de zogenoemde verbruikersbelasting, met bijna 200 procent.

 • Kwartaalomzet Amazon groter dan de complete economie van Slowakije

  Webwinkelgigant Amazon heeft in het eerste kwartaal van dit jaar omgerekend bijna 134,5 miljard euro omzet gedraaid. Dat is meer dan het totale jaarinkomen van alle inwoners van Slowakije.

 • Recordaantal starters vroeg hypotheek aan in april

  Het aantal starters die een hypotheek aanvroegen is in vijf jaar tijd niet zo groot geweest als in april, meldt dataverzamelaar HDN.

 • Waarom is 1 mei geen officiële feestdag in Nederland?

  Landen om ons heen staan vandaag stil bij de Dag van de Arbeid. Vrijwel overal in Europa en de rest van de wereld is het een officiële feestdag. Wat is 1 mei? En waarom gaat deze dag zo stilletjes aan ons voorbij?

 • Honderdduizenden huishoudens krijgen vandaag geld toe bij stroomverbruik

  Huishoudens met een dynamisch energiecontract krijgen vandaag tussen 13.00 en 15.00 uur voor het eerst dit jaar geld toe als ze stroom verbruiken. Dat komt door lekker weer, maar ook door de Dag van de Arbeid.

 • Prijzen zijn sinds 2020 harder gestegen dan de lonen

  Prijzen voor goederen en diensten zijn in de afgelopen drie jaar meer gestegen dan de lonen. Die zijn sinds 2020 gemiddeld 12,6 procent omhooggegaan, terwijl de inflatie over dezelfde periode 17,3 procent bedroeg. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

 • Prijzen sinds 2020 harder gestegen dan de lonen

  Prijzen voor goederen en diensten zijn de afgelopen drie jaar meer gestegen dan de lonen. Die zijn sinds 2020 gemiddeld 12,6 procent omhoog gegaan, terwijl de inflatie over dezelfde periode 17,3 procent bedroeg. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

 • Oprichter cryptoplatform Binance moet vier maanden de Amerikaanse cel in

  De Amerikaanse rechtbank heeft een gevangenisstraf van vier maanden opgelegd. De oprichter en voormalige topman van cryptoplatform Binance is veroordeeld voor het overtreden van antiwitwasregels.

 • Ook Gelderland wil geld om chipsector te behouden

  Ook Gelderland wil dat de overheid flinke investeringen doet om de chipsector in de regio te behouden. Anders zullen er banen verdwijnen die van belang zijn voor de Nederlandse chipindustrie, zegt The Economic Board Arnhem-Nijmegen, een samenwerking van overheden, ondernemers en het onderwijs.
  Vorige maand kondigde het demissionaire kabinet aan 2,5 miljard euro in de regio Eindhoven steken, om het ondernemersklimaat voor de microchipindustrie daar te verbeteren. Het geld gaat bijvoorbeeld naar e

 • Schiphol loopt achter met regelen tilhulpen voor bagagesjouwers

  Schiphol heeft op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp om bagagemedewerkers te ontlasten. De luchthaven wilde de tilhulpen overal hebben, maar zegt tegen technische en operationele uitdagingen aan te lopen.

 • Van Tweakers | Onderhandelen hoeft niet meer: Marktplaats biedt optie voor vaste prijs

  Marktplaats introduceert een nieuwe functie waarmee gebruikers een product voor een vaste vraagprijs meteen kunnen aanschaffen. Er hoeft dan niet meer onderhandeld te worden over de prijs.

 • EU onderzoekt misleidende groene claims van twintig vliegmaatschappijen

  De Europese Commissie en nationale toezichthouders eisen van twintig vliegmaatschappijen dat ze misleidende duurzaamheidsclaims aanpassen.
  De maatschappijen krijgen nu een maand om hun groene claims te onderbouwen of aan te passen. Gebeurt dat niet, dan kunnen er sancties volgen, zegt de Autoriteit Consument en Markt, de toezichthouder in Nederland.
  Geen uitleg
  De ACM zegt verschillende claims tegen te zijn gekomen:
  Groene claims zijn vaak een marketingtrucje. ‘Greenwashing’ heet dat dan. NOS op

 • Schoenenwinkel Sacha verdwijnt uit meeste winkelstraten en mikt op online

  Tientallen winkels van Sacha verdwijnen binnenkort uit de winkelstraten. Het bedrijf kan de winkels niet openhouden door kostenstijgingen. Sacha wil wel verder als online schoenenwinkel.

 • EU grijpt in bij Facebook en Instagram uit angst voor manipulatie verkiezingen

  Brussel grijpt in bij Facebook-moederbedrijf Meta omdat het bedrijf te weinig doet tegen de verspreiding van desinformatie op Facebook en Instagram. Daardoor bestaat de kans dat bijvoorbeeld Russische verspreiders van nepnieuws de aankomende Europese verkiezingen beïnvloeden.

 • Lonen gaan steeds minder hard omhoog door economische onzekerheid

  De lonen zijn in april met 4,7 procent gestegen. Daarmee zet de dalende trend door aangezien er in maart nog sprake was van een stijging van 5,8 procent. Bedrijven zijn terughoudender geworden in het maken van forse loonafspraken vanwege de economische onzekerheid.

 • Economie van eurolanden groeide begin dit jaar een klein beetje

  De economie van de landen die met de euro betalen is in de eerste drie maanden van dit jaar licht gegroeid. Daardoor kwam het eurogebied uit een milde recessie, nadat de economie in de vorige twee kwartalen was gekrompen.

 • Schoenenwinkel Sacha sluit groot deel van de filialen

  Schoenenwinkel Sacha sluit het merendeel van de 32 filialen in Nederland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van Hart van Nederland.
  “Het verdienmodel van fysieke winkels staat onder druk door stijgende kosten, zeker sinds covid”, zegt Cecile Termeer van de Termeer Groep, het moederbedrijf van Sacha. “Je ziet een verdere beweging naar online shoppen. We hadden laatst bijvoorbeeld een schoen die viral ging op Tiktok, die was binnen twee dagen online uitverkocht.”
  Hoeveel winkels er precie

 • NU+ | ‘Meest gehate man van het internet’ Tim Kuik gaat tevreden met pensioen

  Tim Kuik stopt vandaag na 25 jaar als directeur van Stichting BREIN. Als groot tegenstander van illegale downloads was hij ooit ‘de meest gehate man op internet’. Maar in gesprek met NU.nl zegt hij nooit de handdoek in de ring te hebben willen gooien.

 • Fors verlies voor Air France-KLM door slecht weer en langdurig onderhoud

  Air France-KLM heeft in de eerste drie maanden van 2024 een verlies van bijna een half miljard euro geleden als gevolg van slecht weer en langdurig onderhoud aan vliegtuigen. Het is het grootste kwartaalverlies sinds het eerste kwartaal van 2022.

 • Helft van 'duurzame' beleggingsfondsen investeert nog in olie en gas

  De helft van de Nederlandse beleggingsfondsen die zichzelf duurzaam noemen, investeert nog in de fossiele sector. Daarmee voldoen ze niet aan nieuwe Europese regels, die waarschijnlijk later dit jaar ingaan.

 • Bron

  Lees ook deze artikelen

  Ads - Before Footer