Hoge prijsstijgingen bijna onder controle, ziet DNB

Edward De Groot

NOS Nieuws

Het einde aan de extreme prijsstijgingen in winkels en supermarkten komt in zicht. Dit jaar en ook in 2025 jaar stijgen de prijzen nog met 2,8 procent, om in 2026 onder het normale niveau van 2 procent uit te komen. Daarmee groeit ook de economie weer licht, staat in de zogenoemde nieuwe Voorjaarsraming van De Nederlandsche Bank (DNB).

In de raming concludeert DNB dat de economie “een zachte landing” maakt na enkele onstuimige jaren, waarin de coronapandemie snel werd opgevolgd door de energiecrisis met een historisch hoge inflatie. “De economie komt op een gematigd groeipad”, concludeert DNB.

Naast de uitgaven van de overheid is het vooral ook de consument die meehelpt aan de economische groei. Huishoudens die meer geld uitgeven zijn een belangrijke groeimotor, ziet DNB. Dat komt door de hoge werkgelegenheid, een aanhoudend consumentenvertrouwen en gestegen salarissen.

Ook bedrijven helpen mee aan de groei. Dit jaar investeren die minder, maar volgend jaar en in 2026 juist weer meer. Ook de export zit dan weer in de lift.

Gisteren besloot de Europese Centrale Bank (ECB) de rente weer te verlagen. De afgelopen jaren werd met flinke renteverhogingen geprobeerd om de hoge inflatie te beteugelen.

Volgens DNB-directielid Olaf Sleijpen heeft de hoge ECB-rente gewerkt om de inflatie te beteugelen, maar denkt dat de strijd nog niet definitief is gewonnen. “De prijsstabiliteit van 2 procent ligt binnen handbereik. Maar we zijn er nog niet. Mensen zijn de hoge prijzen nog niet vergeten en er zijn mensen die er nog altijd last van hebben. De loonstijgingen van dit jaar kunnen nog wel iets goedmaken.”

Onrust

Daarbij kan de aanhoudende geopolitieke onrust in de wereld de voorspellingen ook in de war sturen. “De risico’s voor de economische groei komen vooral vanuit het buitenland, met alle conflicten die we zien”, stelt Sleijpen. “Als die verminderen, is dat goed nieuws. Als die verergeren, heeft dit gevolgen voor het economische beleid.”

Daarmee doelt DNB vooral op de plannen van het demissionaire kabinet en die uit het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Hierin wordt in de ogen van DNB te veel geld uitgegeven, waardoor het begrotingstekort op de middellange termijn te veel kan oplopen.

Dat kan tot problemen leiden als een nieuwe crisis uitbreekt. “De marge is heel klein”, vindt Sleijpen. “Als er tegenvallers zijn, moet je bijsturen. En dat komt dan misschien niet op het goede moment. We hebben juist in coronatijd gezien dat het goed is om ruimte op de begroting te hebben.”

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer