Geliefd, invloedrijk en verlieslatend: beursgang voor internetforum Reddit

Edward De Groot

Foto ter illustratie

NOS Nieuws

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Een bijzonder stukje internet gaat vandaag naar de beurs: het internetforum Reddit. Het kwam op in dezelfde tijd als Facebook en Twitter. Het is veel kleiner, maar wel belangrijk in de internetcultuur.

Reddit is in feite een aaneenschakeling van allerlei grote en kleine fora. Elk heeft z’n eigen karakter, geen enkele staat op zich voor wat Reddit is. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een zogenoemde subreddit van. Die subreddits worden aangeduid met ‘r/’ waarna het onderwerp volgt.

Anonimiteit belangrijk

Iedereen heeft een username, want anonimiteit is een belangrijk kenmerk van het platform. Moderatoren, die dit vrijwillig doen, zijn een belangrijke spil in het web. Zij moeten ervoor zorgen dat gebruikers zich aan de regels houden.

Reddit in cijfers

Reddit werd in 2005 opgericht door Steve Huffman (op Reddit heet hij spez) en Alexis Ohanian (kn0thing). Eerst hadden ze een heel ander plan. Dat kwam niet van de grond, maar investeerders zagen wel potentie in hen. In een brainstormsessie ontstond het idee om de ‘voorpagina van het internet’ te maken. Dat werd Reddit (een afkorting voor ‘read it’).

Het platform groeide in de jaren erna uit tot een gezaghebbend forum. In 2021 barstte er een beursgekte los rond de videogamewinkel GameStop, die was geïnitieerd door de subreddit r/WallStreetBets. Het leidde ertoe dat in korte tijd het aandeel van GameStop veel meer waard werd. Enkele dagen later was de hype klaar en kelderde de koers van het aandeel.

Een bubbel

“Het is een soort bubbel met mensen die een interesse delen”, zegt Tom, moderator bij de subreddit r/Eredivisie (117.000 leden). Hij wil alleen met zijn voornaam in het artikel, vanwege het anonieme karakter van het platform. “Op voetbalfora is vrij veel tribalisme en wordt weinig gemodereerd. Op Reddit kun je relatief goed een gesprek hebben.”

Een paar jaar terug, in 2020, hield Reddit een grote schoonmaakactie om harder op te treden tegen haatzaaien. Het leidde ertoe dat zo’n tweeduizend subreddits verdwenen. Reddit zelf vergelijkt zich met een stad, waarbij de subreddits de wijken zijn. “Je hebt een aantal probleemwijken”, zegt Tom. “Ik denk dan zelf: het straalt niet op mijn wijk af.”

De subreddit r/TheNetherlands is een stukje groter dan Eredivisie. Jan is een van de tien moderatoren, ook hij wil alleen met z’n voornaam in het artikel. Hij ervaart modereren over het algemeen als positief. “Bij ons gaat het over álles wat met Nederland te maken heeft. Dat gaat van de verkiezingen tot je favoriete broodbeleg.” Het verschilt heel erg per dag en per onderwerp of hij en zijn collega’s veel in actie moeten komen. Bij de verkiezingen moest dat vaak: “Dan komen er wel honderd reacties per minuut binnen. Heel veel daarvan zijn prima, maar je hebt ook mensen die hele rare dingen zeggen.”

De NOS vroeg op de twee Nederlandse subreddits ook naar ervaringen van gebruikers. Daarop kwamen meer dan tweehonderd reacties, dit is een selectie ervan:

Een gemene deler in de reacties is dat het platform wordt gewaardeerd omdat je er terechtkunt voor heel veel verschillende onderwerpen. Iemand wijst erop dat het gaat om “wat er gepost wordt en niet om wie het post”. Een ander zegt dat het op Eredivisie “niet uitmaakt voor welke club je bent”, je kunt “altijd een leuk gesprek voeren over voetbal”.

Wel zijn er zorgen over de gevolgen van de beursgang. Afgelopen jaar had Reddit te maken met een ware opstand. Veel gebruikers bezochten Reddit via apps die niet door het platform zelf werden gemaakt. Het bestuur vond het tijd om die apps te laten betalen hiervoor. Dat werd voor veel apps te duur. Deze actie zette kwaad bloed en leidde ertoe dat duizenden subreddits op zwart gingen uit protest. Uiteindelijk won het bestuur.

Nieuwe fase

Met de beursgang breekt voor Reddit een nieuwe fase aan. Beursanalisten zijn sceptisch over de kansen. Jim Tehupuring tekent aan dat het klimaat voor een beursgang nu “zeer gunstig” is.

Maar dat is geen garantie voor succes. “Kijk je naar Reddit dan zou het na 20 jaar wel winstgevend moeten zijn. Dat is niet het geval, wat het mijns inziens een redelijke gok maakt.”

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer