Duizenden gezegende bloemen weer vanuit Lisse op weg naar het Vaticaan

Edward De Groot

Bisschop Hans van den Hende zegende de bloemen in de Keukenhof met wijwater

In samenwerking met

Omroep West

NOS Nieuws

Tienduizenden bloemen zijn vanochtend weer gezegend in Lisse en daarna in vrachtwagens vertrokken naar Rome. Daar sieren ze traditiegetrouw het Sint-Pietersplein tijdens de zegen urbi et orbi van paus Franciscus tijdens Pasen.

Al sinds 1986 zorgt hetzelfde transportbedrijf uit Noordwijkerhout ervoor dat de bloemen op tijd in Vaticaanstad aankomen. Twee chauffeurs klaren deze keer de klus. “Elk jaar worden er door ons bedrijf chauffeurs gevraagd voor deze bijzondere rit en dit jaar viel ons de eer te beurt”, zegt chauffeur Evert van Amerongen tegen Omroep West. “Daar hoefden we geen moment over na te denken.”

De bloemen worden naar Vaticaanstad gebracht

In zijn vrachtwagen zitten dit jaar vooral paarse, gele en witte bloemen, de belangrijkste kleuren dit jaar. De gerbera is dit jaar de hoofdbloem. In Rome staat een team vrijwilligers onder leiding van hoofdarrangeur Piet van der Burg uit Berkel en Rodenrijs klaar om de bloemen te verzorgen. Zij zijn dagenlang bezig met het versieren van het balkon, de trappen en het plein.

Van der Burg is voor het derde jaar op rij de baas over de bloemen voor de paus. Hij en zijn team zijn zo’n zes maanden bezig met de voorbereidingen. Op een plattegrond wordt elke bloem ingetekend, zodat met Pasen precies duidelijk is welke bloemen waar moeten worden neergezet.

Op eerste paasdag worden de Nederlandse bloemen voor aanvang van de mis officieel aangeboden aan paus Franciscus.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer