Dodenherdenking • Drukke dag voor Verstappen in Miami

Edward De Groot

Voorbereidingen op de Dam voor de Nationale Dodenherdenking

NOS Nieuws

Goedemorgen! Op tal van plekken worden oorlogsslachtoffers herdacht. Voor de Nationale Herdenking op de Dam moest iedereen die hierbij aanwezig wilde zijn zich vooraf aanmelden. En Max Verstappen stapt vandaag in Miami in zijn auto voor zowel een sprintrace als een kwalificatie.

Eerst het weer: in de ochtend wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Later neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe, gevolgd door buien. Het wordt zo’n 14 tot 18 graden.

Weerplaat van zaterdag 4/5

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op tal van plekken in Nederland worden vanavond oorlogsslachtoffers herdacht. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam moesten aanwezigen zich vooraf verplicht aanmelden, onder meer uit vrees voor verstoringen vanwege de toegenomen spanning in de maatschappij en een grote actiebereidheid.
  • Max Verstappen heeft een drukke dag in Miami: de Formule 1-wereldkampioen rijdt allereerst een sprintrace. Daarna volgt er nog een kwalificatie op het circuit in de Amerikaanse kuststad voor de hoofdrace op zondag.
  • In het Portugese Portimão wordt de prijs uitgereikt voor het Europees Museum van het Jaar. Er zijn vier Nederlandse musea genomineerd: Beeld & Geluid (Hilversum), Schoenenkwartier (Waalwijk), het Groote Museum in Artis en het Verzetsmuseum (allebei in Amsterdam).
  • Op de EK turnen in Rimini staan de toestelfinales op de agenda. De finales worden gestreamd op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Een brand in een distributiecentrum in Oss die sinds gisterochtend woedt, is nog steeds niet uit. De brand is in de loop van de avond alleen maar groter geworden. Rond 23.00 uur waren zo’n 250 brandweerlieden uit de hele regio in touw om het vuur te blussen.

Het blussen duurt zo lang omdat de brandhaard zich bevindt in een grote koelcel. Bluswater bevriest, waardoor het glad is en hulpdiensten moeilijk hun werk kunnen doen. De rook van de brand was gisteravond op tientallen kilometers afstand te zien.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Joost Klein repeteerde gisteren voor de tweede keer zijn nummer Europapa op het Songfestivalpodium in Malmö. Volgende week donderdag toont Klein zijn nummer voor het eerst aan de wereld in de tweede halve finale. Uit de beelden van de tweede repetitie blijkt in ieder geval dat het emotionele slotstuk van het lied overeind is gebleven.

Zo verliep de tweede repetitie van Joost Klein in Malmö

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer