Britse prinses Kate maakt in videoboodschap bekend dat ze kanker heeft

Edward De Groot

Screenshot van de videoboodschap van prinses Catherine

NOS NieuwsAangepast

De Britse prinses Catherine heeft vanavond in een videoboodschap bekendgemaakt dat ze kanker heeft. Ze ondergaat op dit moment chemotherapie. Het is onduidelijk om welke vorm van kanker het gaat.

De 42-jarige prinses zegt in de video dat zij en haar man, kroonprins William, tijd nodig hadden om het nieuws aan hun drie jonge kinderen te vertellen. “Het kwam natuurlijk als een enorme schok en William en ik hebben er alles aan gedaan om dit in privésfeer te verwerken vanwege onze jonge familie.”

Buikoperatie

De prinses lag in januari dertien dagen in een ziekenhuis in Londen na een buikoperatie. Er waren veel speculaties over wat er precies met haar aan de hand was. Buckingham Palace deelde eerder mee dat de operatie niet met kanker te maken had.

De prinses meldt nu dat aanvankelijk ook werd gedacht dat het niet om kanker ging. “De operatie verliep succesvol, maar tests na de operatie wezen uit dat er kanker aanwezig was”, zegt ze. “Mijn medische team heeft daarop geadviseerd dat ik chemotherapie moet ondergaan en ik ben op dit moment in de vroege stadia van die behandeling.”

Prinses Kate in videoboodschap: ‘Ik heb kanker’

Vooral op sociale media, maar ook in de Britse media, werden vraagtekens gezet bij het gebrek aan transparantie van het koningshuis over haar gezondheid. “Zoals jullie kunnen voorstellen heeft dit tijd gekost. Het kostte mij tijd om te herstellen van een grote operatie zodat ik mijn behandeltraject kon starten”, zegt de prinses.

“Maar het kostte vooral veel tijd om alles aan George, Charlotte en Louis te vertellen op een manier die voor hen geschikt was. En om hen gerust te stellen dat het weer goed met mij zal gaan.”

Ze roept het Britse publiek op om haar en haar familie “tijd, ruimte en privacy te geven terwijl ik mijn behandeling onderga”.

Na de operatie deed Buckingham Palace geen mededelingen meer over haar gezondheid. Wel was al bekend dat de prinses haar werkzaamheden pas na Pasen weer zou oppakken. De prinses vertelde haar kinderen dat ze verwacht volledig te herstellen. “Zoals ik tegen hen heb gezegd: het gaat goed met mij en ik word iedere dag sterker door mij te richten op dingen die mij helpen genezen.”

Ze bedankt de Britse bevolking voor alle steun. “William naast mij hebben is een grote bron van troost en geruststelling. Net als de liefde, steun en hartelijkheid die door velen van jullie is getoond. Het betekent veel voor ons beiden.”

De prinses was sinds haar operatie tot vorige week niet meer in het openbaar gezien. Dinsdag verschenen er beelden van een bezoek dat zij afgelopen zaterdag bracht aan een boerderijwinkel met prins William.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer