Bijna 3 miljoen euro boete voor cryptobeurs Crypto.com

Edward De Groot

NOS Nieuws

DAX MT, het Maltese bedrijf achter de crypto-beurs Crypto.com, heeft een boete van 2.850.000 euro gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB) omdat het handelde zonder registratie bij DNB.

Bedrijven die crypto verhandelen, moeten zich registreren bij toezichthouder DNB. Die verplichting geldt sinds mei 2020 en is ingevoerd omdat bij cryptodiensten een hoog risico bestaat op witwassen en het financieren van terrorisme.

Volgens de wet die zulke financiering moet voorkomen, zijn financiële instellingen verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Volgens DNB bleef bij Crypto.com mogelijk een groot aantal ongebruikelijke transacties buiten het zicht van de verschillende opsporingsdiensten. Het wettelijk verplichte doorlopende toezicht ontbrak.

Zeer ernstig

DNB vindt de overtreding “zeer ernstig”. Het basisbedrag van de boete, 2 miljoen euro, verhoogde de toezichthouder naar 2,85 miljoen omdat het bedrijf een groot aantal klanten heeft in Nederland. Ook genoot DAX MT een concurrentievoordeel omdat het geen heffingen aan DNB betaalde.

De boete werd al in oktober vorig jaar opgelegd maar werd pas vandaag openbaar gemaakt. Eerst moest een bezwaar van het bedrijf worden afgehandeld.

Bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer