NOS Nieuws•
President Biden zegt dat hij een verzoek van Australië overweegt om de zaak tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange in te trekken. Assange is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor onder meer het overtreden van spionagewetgeving. De Australiër probeert al meer dan tien jaar om uitlevering aan de VS te voorkomen.
Daarvoor vluchtte hij aanvankelijk naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij zeven jaar zat. Sinds 2019 zit hij in een Britse cel.
Australië probeert al langer om Washington ervan te overtuigen de zaak tegen Assange te laten vallen. Het Australische parlement stemde in februari voor een motie waarin wordt opgeroepen Assange te laten terugkeren naar Australië.
Biden kreeg er gisteren een vraag over tijdens een bezoek aan Washington van de Japanse premier Kishida. “We hebben het in overweging”, zei hij erover, zonder verder in detail te treden.
‘Genoeg is genoeg’
Volgens Amerikaanse aanklagers heeft Assange (52) toenmalig CIA-analist Chelsea Manning geholpen bij het stelen van diplomatieke berichten en militaire documenten, die vervolgens via WikiLeaks naar buiten kwamen. Daardoor zouden mensen in levensgevaar zijn gekomen.
Australië wijst erop dat Mannings veroordeling tot 35 jaar celstraf door toenmalig president Obama werd verkort tot 7 jaar, waardoor ze in 2017 vrijkwam. De behandeling door de Amerikanen van Assange staat volgens Australië niet in verhouding tot de behandeling die Manning kreeg.
De Australische premier Albanese noemt de reactie van Biden bemoedigend. Volgens Albanese wordt het tijd dat er een einde komt aan de zaak. “Genoeg is genoeg”, aldus Albanese. Assange heeft volgens hem al een “substantiële prijs” betaald en er zou geen belang meer mee gediend zijn om hem nog langer vast te houden.
Video helikopterpiloten
Aanhangers van Assange vinden dat hij beschermd zou moeten worden als een klokkenluider en aanspraak kan maken op het recht op vrijheid van meningsuiting. Ze wijzen erop dat via WikiLeaks misstanden naar boven zijn gekomen. Zo publiceerde het platform een video van Amerikaanse helikopterpiloten die in Bagdad ongewapende Iraakse burgers doodschieten, onder wie kinderen en twee journalisten. Maar WikiLeaks publiceerde ook, in samenwerking met internationale media, honderdduizenden ambtsberichten van Amerikaanse diplomatieke missies wereldwijd.
Het Britse Hoge Hof stelde eind vorige maand een besluit over Assanges uitlevering aan de VS uit. Volgens de rechter is onduidelijk wat er met de klokkenluider gaat gebeuren in de VS en of hem een eerlijk proces wacht. Zolang dat land geen garanties geeft over de behandeling van Assange, wordt hij niet uitgeleverd. Het hof wil ook weten of Assange de doodstraf kan krijgen.